Krumpir
Krumpir je kod nas jedan od neizostavnih sastojaka u svakodnevnoj prehrani.
Zahvaljujući tomu često se uzgaja za vlastite potrebe. Agroekološki uvjeti koji vladaju u Srbiji pogoduju proizvodnji zdravog i ukusnog krumpira. Međutim, kao i svaki usjev, i krumpir je potrebno pravodobno i pravilno zaštititi kako bismo imali kvalitetan urod.
Kako zaštititi krumpir?
Prije zasnivanja proizvodnje krumpira potrebno je napraviti analizu zemljišta i uvjeta koji u njemu vladaju.
U usjevima krumpira prije svega treba onemogućiti nicanje i daljnji razvoj sjemenskih korova. To se postiže primjenom zemljišnih herbicida nakon sjetve, a prije nicanja krumpira i korova.
Krumpir je vrlo osjetljiv na plamenjaču, zbog čega mu je potreban učinkovit i pravodoban tretman. Krumpirova zlatica i krumpirov moljac štetočine su koji najčešće napadaju usjeve krumpira, zbog čega se preporučuje primjena sustavnog insekticida.